Wideoszkolenie

Opodatkowanie i rozliczanie benefitów żywieniowych dla pracowników

Wideo
Wykup dostęp do wideo aby rozwiązać test
Czas: 45 minut 15 sekund
Data dodania: 2025-10-17
Aktualny: tak

Autorzy

Magdalena Kartasińska-Kwaśnik

 

Kierownik Działu Dietetycznego Dailyfruits, dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy, wykładowca akademicki. Wraz ze sztabem dietetyków klinicznych edukuje pracowników firm z całej Polski w zakresie zdrowego odżywiania oraz wdraża i realizuje programy żywieniowe w organizacjach. Wiedzą i doświadczeniem z dziedziny dietetyki dzieli się również z pracodawcami biorąc udział w konferencjach i spotkaniach branżowych, poświęconych m.in. zagadnieniom HR. Nie powiela żywieniowych mitów – przekazując wiedzę bazuje na najnowszych doniesieniach naukowych, inspirując słuchaczy przykładami z polskiego i zagranicznego rynku pracy. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku dietetyka. Autorka publikacji naukowych poświęconych tematyce żywienia. Wykładowczyni akademicka, przygotowująca przyszłych specjalistów dietetyków do pracy w zawodzie. Prowadzi również poradnię dietetyczną, w której pracuje z pacjentami zdrowymi i chorymi w każdym wieku, wykorzystując doświadczenie kliniczne.

Jakub Chmielecki

 

Absolwent Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego o specjalności Gospodarowanie Zasobami Ludzkimi; autor porad dla przedsiębiorców publikowanych na blogu producenta oprogramowania księgowego 360 Księgowość oraz oprogramowania kadrowo-płacowego 360 Kadry i płace; ma ponad 17 lat doświadczenia w sektorze finansów publicznych, z tego ponad 15 lat w działach finansowych instytucji, w których funkcjonował ZFŚS; jako główny księgowy odpowiadał za prawidłowe rozliczenia wielomilionowych budżetów.
Skorzystaj z kompendium wiedzy o benefitach żywieniowych! Dowiedz się, jakie są potrzeby i oczekiwania pracowników w zakresie posiłków i napojów i jak dobra polityka benefitowa może wpływać na ich samopoczucie i efektywność!
Podczas szkolenia eksperci przedstawią najnowsze wyniki badań z 2025 r. Ilu pracowników odczuwa na co dzień głód? Czy stać nas na zdrowe jedzenie? Kto się odżywia lepiej – pracownicy biurowi czy zdalni?
Eksperci podpowiedzą również, jak optymalizować wydatki na posiłki i napoje, żeby jednocześnie pomagać, dbać o dobre nawyki żywieniowe w pracy, a przy tym nie ponosić wysokich kosztów podatkowych.

Program szkolenia:
MODUŁ 1: Kompendium wiedzy o benefitach żywieniowych (Magdalena Kartasińska-Kwaśnik)

Czy to prawda, że polscy pracownicy potrzebują podwyżki zamiast owocowych czwartków?
Co i jak Polacy jedzą podczas pracy i jak to wpływa na ich efektywność i samopoczucie?
Czego oczekujemy od firmy w kontekście jedzenia w pracy? Perspektywa firmy i pracownika
Czy firma może sprawić, że ludzie będą się lepiej odżywiać? Case studies
Jakie żywieniowe wyzwania przed nami? Zróżnicowane potrzeby pracowników fizycznych, biurowych, hybrydowych i zdalnych (dane z raportu „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”)

MODUŁ 2: Benefity żywieniowe – opodatkowanie, składki i inne przepisy dla działów kadr i księgowości (Jakub Chmielecki)

Czy pracodawca ma obowiązek dbać o posiłki dla pracowników?
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić przerwę na posiłek?
Czy wydatki na posiłki dla pracowników mogą się opłacić?
Posiłki dla pracowników a ZUS
Posiłki dla pracowników a podatek dochodowy
Jak opisywać posiłki na fakturze i jakie to ma znaczenie?
Posiłki a karty lunchowe
Wykup dostęp do wideo aby rozwiązać test
Czas: 45 minut 15 sekund
Data dodania: 2025-10-17
Aktualny: tak

Autorzy

Magdalena Kartasińska-Kwaśnik

 

Kierownik Działu Dietetycznego Dailyfruits, dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy, wykładowca akademicki. Wraz ze sztabem dietetyków klinicznych edukuje pracowników firm z całej Polski w zakresie zdrowego odżywiania oraz wdraża i realizuje programy żywieniowe w organizacjach. Wiedzą i doświadczeniem z dziedziny dietetyki dzieli się również z pracodawcami biorąc udział w konferencjach i spotkaniach branżowych, poświęconych m.in. zagadnieniom HR. Nie powiela żywieniowych mitów – przekazując wiedzę bazuje na najnowszych doniesieniach naukowych, inspirując słuchaczy przykładami z polskiego i zagranicznego rynku pracy. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku dietetyka. Autorka publikacji naukowych poświęconych tematyce żywienia. Wykładowczyni akademicka, przygotowująca przyszłych specjalistów dietetyków do pracy w zawodzie. Prowadzi również poradnię dietetyczną, w której pracuje z pacjentami zdrowymi i chorymi w każdym wieku, wykorzystując doświadczenie kliniczne.

Jakub Chmielecki

 

Absolwent Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego o specjalności Gospodarowanie Zasobami Ludzkimi; autor porad dla przedsiębiorców publikowanych na blogu producenta oprogramowania księgowego 360 Księgowość oraz oprogramowania kadrowo-płacowego 360 Kadry i płace; ma ponad 17 lat doświadczenia w sektorze finansów publicznych, z tego ponad 15 lat w działach finansowych instytucji, w których funkcjonował ZFŚS; jako główny księgowy odpowiadał za prawidłowe rozliczenia wielomilionowych budżetów.
Inforakademia
Notyfikacje

Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych szkoleniach? Zgódź się na powiadomienia od wideoakademii

Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE NIE
TAK TAK