Biuletyn Głównego Księgowego 4/2015, data dodania: 14.04.2015

Podpisanie sprawozdania finansowego

Kto musi podpisać sprawozdanie finansowe, jeżeli zmienił się zarząd? Zmiana zarządu nastąpiła w grudniu, wpis do rejestru - w styczniu.

PROBLEM

RADA

Sprawozdanie finansowe podpisują te osoby, które są członkami zarządu w momencie przyjmowania sprawozdania przez zarząd.

UZASADNIENIE

Obowiązek podpisania sprawozdania finansowego spoczywa na osobach wskazanych przez ustawę o rachunkowości, tj. na kierowniku jednostki oraz na głównym księgowym. Obowiązek ten dotyczy personalnie tych osób, które funkcje te sprawują właśnie na dzień sporządzenia sprawozdania finansowego. Oznacza to, że czasem sprawozdanie finansowe zostanie podpisane przez członka zarządu, który nie był jeszcze członkiem zarządu w okresie, za który sprawozdanie to zostało sporządzone, ale który funkcję taką pełni na dzień sporządzenia sprawozdania. Zważywszy zaś, że z podpisaniem sprawozdania finansowego automatycznie wiąże się odpowiedzialność (za sporządzenie sprawozdania w sposób rzetelny), ustawa o rachunkowości przewiduje możliwość odmowy podpisu przez członka zarządu.

UWAGA!

Odmowa podpisu sprawozdania finansowego przez członka zarządu wymaga pisemnego uzasadnienia dołączanego do sprawozdania.

Uchwała w sprawie zmiany składu zarządu (w sprawie powołania lub odwołania członka zarządu) wywiera skutki prawne od chwili jej podjęcia, a nie od daty wpisania zmiany w KRS. Oznacza to, że od momentu powołania nowego członka zarządu (a nie od zarejestrowania tej zmiany w KRS) staje się on osobą właściwą do podpisania sprawozdania finansowego i do przejęcia związanej z tym odpowiedzialności.

Przykład

Jan Kowalski był prezesem spółki do 31 grudnia 2014 r. W dacie sporządzenia sprawozdania finansowego prezesem spółki jest E. Tokacz. Jan Kowalski ponosi odpowiedzialność za wszelkie sprawy związane z zarządzaniem organizacją w spółce do końca roku 2014 r., w tym za prowadzenie ksiąg rachunkowych. Jeżeli na przykład w 2015 r. okaże się, że wymagana w 2014 r. deklaracja nie została złożona do urzędu skarbowego w przepisanym terminie, może on zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnoskarbowej za niedopełnienie tego obowiązku w czasie, gdy pełnił funkcję prezesa zarządu/jedynego członka zarządu.

Obecna prezes spółki E. Tokacz odpowiada za prawidłowość i rzetelność sporządzonego sprawozdania finansowego za 2014 r. Odpowiada ona za to, by sprawozdanie finansowe za 2014 r. ujmowało w sposób właściwy wszystkie operacje finansowe. Sprawozdanie finansowe podpisuje również ona.

W przypadku gdy obecna prezes spółki E. Tokacz ma uzasadnione podejrzenia lub pewność, że informacje podane w rocznym sprawozdaniu finansowym spółki za 2014 r. nie są rzetelne, może odmówić podpisania sprawozdania. W takim przypadku jest zobowiązana uzasadnić pisemnie odmowę podpisu, a jej wyjaśnienia w tym zakresie będą stanowić integralną część sprawozdania.

Sprawozdanie finansowe spółki za 2014 r. E. Tokacz ma obowiązek złożyć we właściwym sądzie rejestrowym.

Podstawa prawna:

● art. 52 ust. 2 ustawy z 29 września 1994 r. o rachunkowości - j.t. Dz.U. z 2013 r. poz. 330; ost.zm. Dz.U. z 2015 r. poz. 4

Emilia Bartkowiak

radca prawny