Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń 2/2015 [dodatek: Pełna treść interpretacji - wersja elektroniczna], data dodania: 13.01.2015

Zmiany w zasadach ubezpieczeń członków rad nadzorczych od 1 stycznia 2015 r. - stanowisko ZUS

Od 1 stycznia 2015 r. wprowadzony zostanie obowiązek ubezpieczeń społecznych członków rad nadzorczych oraz zmianie ulegną zasady dotyczące ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne z tego tytułu.

1. Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym

Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są członkami rad nadzorczych, wynagradzanymi z tytułu pełnienia tej funkcji. Obowiązek ten będzie dotyczył:

● wszystkich członków rad nadzorczych, którzy pobierają wynagrodzenie z tego tytułu, bez względu na posiadanie innego tytułu do ubezpieczeń społecznych i bez względu na fakt posiadania uprawnienia do emerytury lub renty,

● członków rad nadzorczych, w których taki organ występuje.

Członkowie rad nadzorczych nie będą objęci obowiązkiem ubezpieczenia chorobowego i wypadkowego.

Członek rady nadzorczej będzie podlegać obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym od dnia powołania na członka rady nadzorczej, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym zaczął tę funkcję wykonywać odpłatnie, do dnia zaprzestania pełnienia tej funkcji. W sytuacji gdy członkowi rady nadzorczej wynagrodzenie zostanie przyznane dopiero po pewnym czasie od momentu powołania do pełnienia tej funkcji, obowiązek ubezpieczeń społecznych powstaje dopiero od dnia przyznania wynagrodzenia.

Przykład

Członek rady nadzorczej został powołany do pełnienia tej funkcji 17.01.2015 r. Do dnia 31.03.2015 r. pełnił tę funkcję nieodpłatnie, natomiast od 1.04.2015 r. przyznane zostało mu prawo do wynagrodzenia z tego tytułu. Obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu pełnienia tej funkcji podlegać będzie od 1.04.2015 r.

2. Zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe członków rad nadzorczych stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Do członków rad nadzorczych będą miały odpowiednie zastosowanie przepisy § 2-4 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. Nr 161, poz. 1106 z późn. zm.), określające składniki przychodu, które nie stanowią podstawy wymiaru składek.

W sytuacji gdy członkowi rady nadzorczej zostanie wypłacone wynagrodzenie z tytułu pełnienia tej funkcji, jednakże w całości za okres sprzed 1.01.2015 r., tj. okres, w którym podlegał wyłącznie ubezpieczeniu zdrowotnemu, lub nie podlegał temu ubezpieczeniu, kwota tego wynagrodzenia nie będzie stanowiła podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

3. Zasady finansowania składek na ubezpieczenia społeczne

Składki na ubezpieczenia emerytalne członków rad nadzorczych finansują z własnych środków, w równych częściach, ubezpieczeni i płatnicy składek. Natomiast składki na ubezpieczenia rentowe finansują z własnych środków:

● w wysokości 1,5% podstawy wymiaru ubezpieczeni i

● w wysokości 6,5% podstawy wymiaru płatnicy składek.

4. Zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne

Od 1 stycznia 2015 r. do ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne członków rad nadzorczych stosuje się przepisy określające podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe tych osób, z tym że:

● nie stosuje się wyłączeń wynagrodzeń za czas niezdolności do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną oraz nie stosuje się ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych,

● podstawę wymiaru składki pomniejsza się o kwoty składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i chorobowe potrąconych przez płatników ze środków ubezpieczonego, zgodnie z przepisami o systemie ubezpieczeń społecznych.

5. Fundusz Pracy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Fundusz Emerytur Pomostowych

Za członków rad nadzorczych nie opłaca się składek na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych ani na Fundusz Emerytur Pomostowych.

Natomiast w odniesieniu do składek na Fundusz Pracy obowiązek ich opłacania będzie istniał, o ile spełnione będą warunki określone przepisami ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z 2013 r. poz. 674, z późn. zm.).

6. Kody tytułu ubezpieczenia

Od 1 stycznia 2015 r. zmieniony zostanie opis kodu tytułu ubezpieczenia 2240 oraz wprowadzone zostaną nowe kody tytułu ubezpieczenia dla członka rady nadzorczej.

Członek rady nadzorczej

Ubezpieczenia

Kod tytułu

mający miejsce zamieszkania na terytorium Polski, niewynagradzany z tytułu pełnienia funkcji

wyłącznie ubezpieczenie zdrowotne

22 40

mający miejsce zamieszkania na terytorium Polski, wynagradzany z tytułu pełnienia funkcji

ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczania rentowe oraz ubezpieczenie zdrowotne

22 41

mający miejsce zamieszkania poza terytorium Polski, wynagradzany z tytułu pełnienia funkcji

wyłącznie ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe

22 42

7. Dokumenty zgłoszeniowe, w tym przypadku zmiany kodu tytułu ubezpieczenia

Płatnik składek zobowiązany jest za osoby, które przed 1 stycznia 2015 r. nie podlegały ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu bycia członkiem rady nadzorczej, a zgodnie ze znowelizowanymi przepisami powstanie dla nich obowiązek ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, dokonać zgłoszenia do tych ubezpieczeń w ciągu 7 dni od daty powstania tego obowiązku.

W przypadku ubezpieczonych, wobec których będzie zachodzić konieczność zmiany kodu tytułu ubezpieczenia w związku ze zmianą schematu podlegania ubezpieczeniom, płatnik będzie zobowiązany, na zasadach ogólnych, do złożenia zgłoszenia wyrejestrowania i ponownego zgłoszenia do ubezpieczeń zawierającego prawidłowe dane.

W związku z tym należy pamiętać, iż członkowie rad nadzorczych, którzy do 31.12.2014 r. byli zgłoszeni wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego z kodem tytułu ubezpieczenia 22 40 XX, a od 1.01.2015 r. powstaje dla nich obowiązek ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, powinni zostać wyrejestrowani z ubezpieczenia zdrowotnego (z dotychczasowym kodem tytułu ubezpieczenia) i zgłoszeni do właściwych ubezpieczeń z odpowiednim nowym kodem tytułu ubezpieczenia.

Ustawa z 23 października 2014 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2014 r., poz. 1831). Rozporządzenia wykonawcze oczekują na publikację.

Redakcja: Departament Ubezpieczeń i Składek